Contact : +40 742 879 070
Zborul cu avionul se poate dovedi o plăcere, sau un coșmar, depinde foarte tare cum îți organizezi lucrurile și cît de bine știi ce ai de făcut. De fapt, lucrurile nu sunt deloc complicate, trebuie doar să te gândești dinainte și să respecți pas cu pas fiecare etapă. Îți spunem în acest articol ce ar trebui să faci ca să ajungi la timp în avion.
Nu trebuie să aștepți prea mult, din cel puțin două motive importante. Primul este acela că dacă vei cumpăra biletul în ultima clipă nu vei mai avea ocazia să-ți alegi locul. În al doilea rând, vei plăti mai mult. Cu cât cumperi mai repede biletul cu atât plătești mai puțin, iar banii care îți rămân îi poți cheltui în alte scopuri. Nu este deloc complicat să-ți cumperi bilet. Tot ce ai de făcut este să intri pe site-ul companiei cu care vei zbura, să selectezi biletul pe care îl dorești, să completezi formularele, să plătești, iar biletul electronic este al tău! Ai grijă unde îl pui, ca să nu-l cauți în toată casa atunci când trebuie să pleci spre aeroport.
Ține cont de faptul că poate fi nevoie să pleci dimineața foarte devreme, sau noaptea foarte târziu, gândește-te că pot fi blocaje în trafic, vreme rea, sau se pot întâmpla alte evenimente nedorite. Nu pleca în ultima clipă de acasă, este mai bine să ajungi mai repede la aeroport decât să nu ajungi prea târziu. Cel mai bine ar fi să închiriezi o mașină. Există servicii prin care poți închiria chiar o mașină cu șofer. În cazul în care închiriezi o mașină, nu uita că poate fi necesară achitarea unei garanții, sumă care va fi restituită integral în cazul în care mașina va fi returnată neavariată la locul, data și ora stabilite în contract.
Până la urmă nici nu are logică să-ți faci bagajul pe ultima sută de metri, ca să riști să uiți ceva acasă. Cel mai bine este să începi să-ți faci bagajul din timp. Poți face liste cu ceea ce vrei să iei cu tine și adu-ți aminte că ai voie cu un singur bagaj de mână în avion, bagaj care va fi verificat minuțios. Este bine să știi ce ai voie și ce nu ai voie să pui în el.
Nu vrei să pierzi timpul în aeroport, e normal. Vrei să treci de toate porțile de care trebuie să treci. Tocmai de aceea, evită hainele sofisticate, cu metale, catarame, bijuterii complicate, aplicații metalice. Îmbracă-te lejer.
În unele state este recomandat să ajungi la aeroport cu 3 ore mai repede, din cauza măsurilor de securitate luate. Trebuie să te informezi în prealabil. Este posibil ca unora să li se pară o exagerare, mai ales dacă au check-in-ul făcut online, dar este vorba de o prevedere importantă. Este mai bine să ajungi acolo mai devreme decât să alergi prin aeroport disperat și cu bagajele după tine, în speranța că nu ți se vor închide porțile în nas.
Nu uita că trebuie să treci și prin controlul corporal dar și prin detectorul de metale, iar apoi trebuie să prezinți actele de călătorie poliției de frontieră (biroul control pașapoarte). Este vorba de pașaport (eventual cu viza pentru țara de destinație) sau de cartea de identitate (dacă pleci într-o țară din Uniunea Europeană).
După ce ai trecut de toate porțile, ai ajuns în zona de îmbarcare, acolo de unde vei pleca. Numărul porții de îmbarcare este trecut pe tichetul de îmbarcare. Te poți însă orienta și de pe monitoarele pe care se află listate toate plecările, sau pe poarta de îmbarcare aferentă pentru fiecare. Numărul porților trebuie să fie vizibil și sunt indicate prin marcaje, astfel încât călătorii nu au cum să se rătăcească. În cazul în care nu te descurci, întreabă agentul de îmbarcare. Este recomandat să ajungi în zona de îmbarcare și să aștepți acolo. Dacă ajungi mai repede, poți să te duci la cafenelele sau în magazinele duty-free din această zonă.
Înainte de îmbarcare ți se vor mai verifica o dată cartea de îmbarcare și pașaportul, după care vei fi invitat spre avion.
Dacă zbori pentru prima dată și nu știi foarte bine cum trebuie să te orientezi în aeroport, nu pregeta să întrebi agenții de îmbarcare.